ξενεσ γλωσσεσ χρυσοσ

210 901 9286     210 9015252 

ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ ΧΡΥΣΟΣ

Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Είναι γεγονός  ότι καθώς οι απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας αυξάνονται, οι εξετάσεις στη ξένη γλώσσα, στο σχολείο, ή το Πανεπιστήμιο είναι αναπόφευκτες. Είναι επίσης δεδομένο ότι οι εξετάσεις συχνότατα προκαλούν στρες που κάποιες φορές φτάνει σε υψηλά επίπεδα, απειλώντας ακόμη και την υγεία των εξεταζομένων.
Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες απλές συμβουλές που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη για την καλύτερη και ηπιότερη διαχείριση της όλης κατάστασης.

1.  Οργανώνουμε σωστά το χρόνο προετοιμασίας μας πριν τις εξετάσεις, ώστε να αναπτύξουμε ένα αίσθημα μεγαλύτερης σιγουριάς ως προς το επίπεδο προετοιμασίας μας και το τελικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

2. Οργανώνουμε το τρόπο με τον οποίο κρατάμε σημειώσεις των όσων έχουμε να μελετήσουμε. Τηρούμε ορισμένο χρονοδιάγραμμα για όποιες εργασίες έχουμε να παραδώσουμε.  Με άλλα λόγια, οργανώνοντας τη μελέτη μας έγκαιρα, αποφεύγουμε το συναίσθημα πανικού απέναντι στην ύλη που ενίοτε μοιάζει τεράστια και αδύνατο να μελετηθεί την τελευταία στιγμή.

3. Δημιουργούμε ένα ευχάριστο περιβάλλον για μελέτη. Για παράδειγμα, μελετώντας σε ένα χώρο που όλα είναι τακτοποιημένα και καθαρά δημιουργούμε μία ατμόσφαιρα θετικής ενέργειας, κατάλληλης για μελέτη. Επίσης λίγη χαλαρωτική μουσική μπορεί να βοηθήσει.

4. Φροντίζουμε να κατανοήσουμε το μαθησιακό μας στυλ, δηλαδή με ποιες διαδικασίες μαθαίνουμε πιο αποτελεσματικά. Πιο συγκεκριμένα, καλό είναι να γνωρίζουμε εάν  είμαστε οπτικοί, ακουστικοί ή κιναισθητικοί τύποι.  Έτσι χρησιμοποιώντας τη σωστή μέθοδο που θα ταιριάζει περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία μας, μπορούμε να μάθουμε πιο γρήγορα, πιο ευχάριστα και πιο ουσιαστικά.

5.  Προσπαθούμε να υποβάλλουμε στον εαυτό μας μια εικόνα θετική ως προς την εξέλιξη της εξέτασης. Με άλλα λόγια κάνουμε θετικές σκέψεις για την όλη διαδικασία σε κάθε της λεπτομέρεια, κάνοντας ένα είδος εσωτερικού διαλόγου με τον εαυτό μας. Σε αυτό διάλογο οραματιζόμαστε την ώρα της εξέτασης, το τελικό της αποτέλεσμα-όπως θα θέλαμε να είναι- και τη θετική ψυχολογική στάση μας απέναντι στην εξέταση. Η αισιοδοξία είναι κάτι που μπορούμε να καλλιεργήσουμε με τεχνικές αυθυποβολής και είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που έχουν αισιοδοξία αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα υγείας, αλλά και επιτυγχάνουν τους στόχους τους πιο εύκολα.

6. Κοιμόμαστε αρκετά ώστε την ημέρα της εξέτασης να μην νιώσουμε τα σημάδια της υπερκόπωσης. Επιπλέον έχει αποδειχτεί ότι ο επαρκής ύπνος   βοηθάει τη μνήμη.

7. Ήπια σωματική άσκηση, λίγη μουσική, το να ασχοληθούμε και με άλλες παράλληλες δραστηριότητες πέραν από τον τελικό στόχο της επιτυχίας στις εξετάσεις, σε συνδυασμό με καλό ύπνο και διατροφή που να περιέχει υδατάνθρακες, θα μας βοηθούσαν να χαλαρώσουμε.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ